NASA, James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Avcı (Orion) Takımyıldızı’nda bulunan ve ilginç görüntüsü nedeniyle Atbaşı Bulutsusu olarak da adlandırılan Barnard 33’ün en detaylı fotoğraflarını çekti.

NASA’nın açıklamasına göre, Atbaşı Bulutsusu, başını geriye atan bir kısrağa benzeyen yapısıyla Avcı Takımyıldızı’nda, Dünya’dan 1300 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Orion B adı verilen ve yıldız oluşumu için uygun koşullara sahip bir moleküler bulutun batı tarafından yükselen türbülanslı gaz dalgaları şeklinde görünüyor.

Yakındaki sıcak bir yıldız tarafından aydınlatılarak parlayan bu bulutsu, hafif gazın erozyona uğraması sonucu ortaya çıkan yoğun, soğuk gaz ve toz sütunlarından oluşuyor.

5 MİLYON YIL İÇİNDE YOK OLACAK

Astronomlar, önümüzdeki 5 milyon yıl içinde bu sütunun tamamen yok olacağını öngörüyor. JWST’nin Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam), Atbaşı Bulutsusu’nun üst kısmını görüntüledi; bu bölüm, yoğun gaz ve tozdan oluşan kavisli bir duvar gibi görünüyordu ve üzerinde uzak yıldızlar ile galaksiler yer alıyordu.

JWST’nin Orta Kızılötesi Aygıtı (MIRI) ile NIRCam görüntülerini inceleyen uluslararası bir gökbilimci ekibi, bulutsunun aydınlatılmış kenarında küçük ölçekli yapılar belirledi. Morötesi (UV) ışık, toz bulutunu buharlaştırdıkça, toz parçacıkları ısıtılmış gazla birlikte buluttan uzağa doğru sürükleniyor ve benzer hareket eden yapılar oluşturuyor.

Atbaşı Bulutsusu, genç ve büyük yıldızlardan gelen morötesi ışıkla ısınan, büyük yıldızların çevresindeki iyonize gazlardan ayırt edilebilen ve “ışıl çözüşüm bölgesi” (PDR) olarak adlandırılan nötr, sıcak bir gaz ve toz alanıdır.

Bu tür bölgelerden gelen ışığın analizi, bilim insanlarına yıldız oluşumu ve yıldızlararası maddenin evrimine dair fiziksel ve kimyasal süreçleri inceleme olanağı sağlar. Araştırma, Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlandı.

Kaynak : Cumhuriyet.com.tr

Yazar : Mahyar Ghaffarizadeh

Yayınlanma saati : 3:09pm (UTC+3)