Denizli Özel Tekden Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Cengiz Bahtiyar, alerjik hastalıkların en sık burun, sinüsler, göz ve akciğerlerde görüldüğünü vurgulayarak, “Alerjenlere karşı korunma, tedavinin temel adımlarından biridir” ifadesini kullandı.

Denizli Tekden Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Cengiz Bahtiyar, bahar aylarında artan alerjik şikayetlere ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Dr. Bahtiyar, “Alerji, vücudumuzun zararsız olarak algıladığı maddelere karşı anormal tepki vermesi durumunu ifade eder. Genetik yatkınlığı olan kişilerde, çevresel etkenlerin etkisiyle alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.

Doğal yaşamdan uzaklaşma, enfeksiyonlardan korunma, beslenme alışkanlıklarının değişimi, aile içi ilişkilerdeki değişiklikler, hava kirliliği ve tütün dumanına maruz kalma gibi modern yaşamın etkilerinin alerjik hastalıkların gelişimine katkı sağladığını belirten Dr. Bahtiyar, “Alerjik reaksiyonlara sebep olan alerjenler, solunum yolu, deri, ağız veya enjeksiyon yoluyla vücuda girebilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Alerjik reaksiyonların şiddeti kişiden kişiye değişebilir,” diyerek alerjik hastalıkların yaygın semptomlarına değinen Dr. Betül Cengiz Bahtiyar, şu önerilerde bulundu: “En sık görülen alerjik semptomlar, burun akıntısı, kaşıntı, hapşırma, öksürük, hışıltı, nefes darlığı, ciltte kaşıntı ve kızarıklık, dudak ve göz çevresinde şişlik, gözlerde kaşıntı ve kızarıklık, dudaklarda, ağız içerisinde ve boğazda kaşıntıdır. Alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, uygun şekilde kullanıldığında oldukça etkilidir ve çoğu zaman hastalığın kontrolünü sağlar. Ancak, alerjenlerden korunma tedavideki en önemli adımlardan biridir. Alerjenlerin tanımlanması için deri testleri veya diğer tanısal işlemler yapılmalı ve ardından bu alerjenlerden kaçınılmalıdır. Çevresel kontrol ne kadar iyi sağlanırsa, hastalığın kontrolü de o kadar iyi olur. Çevresel kontrol önlemleri aynı zamanda ihtiyaç duyulan ilaç miktarını azaltabilir.”

Yazar : Berkecan Armağan Bakır

Kaynak : cumhuriyet.com.tr

Görselin Kaynağı : cumhuriyet.com.tr

Yayınlanma saati : 21.05

Instagram

Twitter