Son araştırmalar, petrol sızıntılarının temizlenmesinin en ucuz ve en kolay yolunun, insan saçından geçtiğini ortaya koydu. Bu yöntem, ölümcül etkileri olan petrol sızıntılarını etkili bir şekilde temizlemek için kullanılabilir.

Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Matter of Trust’a göre, saçlarımız petrol sızıntılarını temizlemenin etkili bir yoludur. Kuruluş, insan saçının doğal ve etkili bir araç olduğunu belirtmektedir.

Bu ilginç fikir, Alabama merkezli bir kuaför olan Phillip McCrory’den gelmektedir. McCrory, Alaska’daki Exxon Valdez sızıntısından kurtarılan bir su samurunun kürküne petrolün nasıl yapıştığını fark etmiştir. Bu fikri test etmek için, McCrory karısının naylon çoraplarını doldurduğu saçları kullanarak bir deney yapmış ve bunları bir çocuk havuzuna yerleştirmiştir.

SAÇLAR, PETROL MOLEKÜLLERİNİ EMMEYİ BAŞARDI

Saçın benzersiz petrol emme yeteneğinin keşfi, sonuçların oldukça şaşırtıcı olmasıyla ortaya çıktı, Chip’in aktardığına göre. Bu, doğal bir petrol sızıntısı temizleme aracı olarak hiç görülmemiş bir özellik sunuyordu. McCrory’nin fikri, Gautier ailesiyle tanışması ve daha geniş bir ölçekte hayata geçirilmesiyle daha da büyüdü.

Fikir, üç yıl sonra Galapagos Adaları’nda bir petrol tankerinin karaya oturmasıyla tam olarak test edildi. Matter of Trust’ın yeni saç matları, petrolü sudan temizlemeye yardımcı oldu. Bu matlar, yaklaşık 60 cm kare boyutunda ve 2.5 cm kalınlığında bir mat oluşturmak için sadece 500 gram saç kullanılarak uygun bir şekilde üretilebiliyor. Diğer petrol temizleme yöntemleriyle karşılaştırıldığında, petrol toplayıcı robotlar gibi ek güç gerektiren yöntemlerle karşılaştırıldığında maliyeti oldukça düşük olduğu söylenebilir.

Her biri yaklaşık 5,7 litre petrolü emebilen bu küçük matlar, neredeyse mükemmel bir doğal petrol sızıntısı temizleme aracı haline geliyor. Ayrıca, bu çözümün sadece insan saçı için geçerli olmadığı ortaya çıktı. Matter of Trust ekibi, yün, evcil hayvan tüyleri ve hatta kurutucudan çıkan tüylerin de petrolü emmede ve tutmada etkili olduğunu keşfetti.

Bu temizlik yönteminin dezavantajı, saç matlarının ortadan kaldırılması gerekliliğidir. Matter of Trust ekibi, plastikten yapılmamış olsalar da, matlardan petrolü çıkararak ve yeniden kullanmanın yollarını araştırıyor. Eğer bunu başarırlarsa, bu temizlik yöntemi daha da faydalı hale gelebilir.

Kaynak : Cumhuriyet.com.tr

Görsel kaynağı : Cumhuriyet.com.tr

Yazar : Mahyar Ghaffarizadeh

Yayınlanma saati : 5:46pm (UTC+3)