AFAD, ülke genelinde aşırı hava olayları öncesinde ‘sarı’ ve ‘turuncu’ kodlu uyarılar veriyor. AFAD’ın sarı alarmı neyi ifade ediyor? Sarı kodun anlamı nedir?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından kullanılan, hava durumu tahmin ve uyarı sistemlerinde hayati öneme sahip olan ‘sarı kod’un ne anlama geldiği araştırılıyor. Sarı alarm, AFAD tarafından neyi ifade ediyor? Sarı kod nedir?

SARI KOD UYARISINDA NE YAPILIR?

AFAD’ın “sarı kodu”, hava durumu açısından “potansiyel tehlike” anlamına geliyor. Hava saldırısı olasılığını belirten sarı ikaz, 3 dakika süreli düz siren sesi ile duyurulur.

Bu ikaz duyulunca;

Bina içindeki gaz, elektrik ve su ana anahtarları kapatılmalıdır; yanıcı maddelerin kullanımı durdurulmalıdır. Açık olan kapı ve pencereler kapatılmalı, perdeler çekilmelidir. Sığınak veya güvenli alan önceden belirlenmeli ve hazır bulundurulmalıdır. Gerekli ise, yiyecek, içecek ve ilk yardım malzemeleri sığınağa taşınmalıdır. Bu hazırlıklar, birkaç gün boyunca sığınakta kalınacağı varsayılarak yapılmalıdır.

Dışarıda Açıkta Bulunanlar:

Eğer mümkünse, kişiler evlerine veya iş yerlerine gitmelidir. Ev veya iş yerine ulaşım imkanı olmayanlar, gerektiğinde yakındaki genel sığınaklara, sığınma yerlerine veya güvenli alanlara yönelmelidirler. Bu alanlar, yeraltı geçitleri, dehlizler, sağlam pasajlar, bodrumlar, duvar dipleri, çukurlar gibi güvenli sığınaklar olabilir.

Araçta Bulunanlar:

Eğer mümkünse, kişiler evlerine veya iş yerlerine gitmelidir. Ev veya iş yerine ulaşım imkanı olmayanlar, şehir dışına çıkmalı veya aracı terk ederek açık alanda korunmalıdırlar.

Kaynak : Cumhuriyet.com.tr

Görsel kaynağı : Cumhuriyet.com.tr

Yazar : Mahyar Ghaffarizadeh

Yayınlanma saati : 5:27pm (UTC+3)