Teknoloji ne kadar ilerlese de, insanlığı yıldızlardan uzak tutan engellerden biri evrenin hız sınırı gibi görünüyordu. Ancak bu durum artık değişebilir.

Bilimkurgu filmlerinde sıkça gördüğümüz ‘uzayda yolculuk’, gerçek dünyada pek de yaygın değil. Samanyolu Galaksisi, 100 milyar ile 400 milyar yıldız arasında değişen bir sayıya ve trilyonlarca gezegene ev sahipliği yapıyor. Galaksimizin çapı, 100 bin ila 120 bin ışık yılı olduğuna göre, mevcut teknoloji Güneş Sistemi dışına çıkışa olanak tanımıyor.

Fizik kurallarına uygun bir şekilde Warp sürüşü mümkün mü?

Fizik kurallarına uygun bir şekilde Warp sürüşü mümkün mü? Bu durum göz önüne alındığında, fizikçiler yeni bulgularla warp sürüşünün mümkün olabileceğini düşünüyor. Hatta fizik kurallarına uygun bir warp motoru tasarlamak bile mümkün olabilir. Yeni bir araştırmaya göre, gerçek bir warp sürüşü yapılabilir ve bunun fizik kurallarını ihlal etmeden gerçekleşebileceği keşfedildi. Star Trek serisindeki kurgusal teknoloji, gerçek dünyada bir temele dayanabilir. Aslında, warp sürüşü, Işıktan Daha Hızlı (FTL) yolculuk için önerilen teorik bir teknolojiye işaret ediyor.

Warp Sürüşü nedir?

Alcubierre Metriği ya da Alcubierre Warp Sürüşü, uzay-zaman dokusunu, bir uzay gemisinin önünde sıkışarak daralıp, arkasında ise esneyerek genişleyecek şekilde bükmeyi sağlamak için uzay gemisinin bineceği bir kütleçekim dalgası oluşturarak, ışıktan daha hızlı bir yolculuğu mümkün kılan bir yöntem olarak teoride kabul görüyor.

1994 yılında Miguel Alcubierre tarafından ilk kez ortaya atılan fikir, gerçek dünyada hiç gözlemlenmemiş negatif enerjiye dayanıyordu. Ancak yeni yayınlanan bir çalışma, fiziğin temel kuralları çerçevesinde bir konsept ortaya koydu. Başyazar olan Jared Fuchs, ortaya koydukları modelin warp sürüşünü bilimkurguya indirgeyemeyeceğini vurguladı. Alabama Üniversitesi’nden uygulamalı fizik biriminde fizikçi ve yüksek lisans öğrencisi Christopher Helmerich ise, “Böyle bir tasarım, maddenin egzotik biçimleri olmadan da warp etkilerinin elde edilebileceğini gösteriyor, ancak yine de hatırı sayılır miktarda enerji gerektirir” diyor.

Keşfedilen yeni konseptte, nesneleri bilinen fizik sınırları içinde yüksek hızlarda taşıyabilen bir warp kabarcığı oluşturmak için geleneksel ve yeni yerçekimi tekniklerinin sofistike bir karışımı tercih ediliyor. Bu çalışma, uzay-zamanı manipüle ederek normal maddeye yerçekimsel olarak tepki veriyormuş gibi davranabilen bir warp motorunu teorize ediyor. Ancak, bu teori mantıklı olsa da pratikte henüz uygulanabilir değil, sadece bu yönde atılmış bir adım olarak değerlendirilebilir. Ekip, modelin geliştirilebilmesi için daha fazla araştırma yapmayı ve ulaşabileceği hızları artırmanın yollarını araştırmayı planlıyor.

Kaynak : Cumhuriyet.com.tr

Görsel kaynağı : Cumhuriyet.com.tr

Yazar : Mahyar Ghaffarizadeh

Yayınlanma saati : 5:22pm (UTC+3)