ABD Adalet Bakanlığı liderliğindeki uluslararası bir kolluk kuvveti operasyonu, siber saldırılar, büyük ölçekli dolandırıcılık, çocuk istismarı, taciz, bomba tehditleri ve ihracat ihlalleri gerçekleştirmek için kullanılan dünyanın en büyük botnet ağını çökertti. Operasyon kapsamında, ağın arkasındaki kişi olarak bilinen 35 yaşındaki Çin vatandaşı YunHe Wang tutuklandı.

Donanımhaber’in aktardığı bilgilere göre, YunHe Wang, kötü amaçlı yazılım dağıtımı ve “911 S5” olarak bilinen bir proxy hizmetinin oluşturulması ve işletilmesi suçlamalarıyla 24 Mayıs’ta gözaltına alındı. Bu dev botnet ağı, 190’dan fazla ülkeye yayılmış virüslü IP adreslerinden oluşuyordu ve 2014 yılından başlayarak sekiz yıl boyunca faaliyette kalmıştı.


Yapılan açıklamalara göre, Wang siber suçlulara yüzlerce dolar karşılığında bu ağa erişim sağladı ve en az 99 milyon dolar kazandı. Wang’ın bu parayla lüks arabalar, saatler ve gayrimenkuller satın aldığı belirlendi. 911 S5 müşterilerinin, belirli pandemi yardım programlarını hedef alarak 5,9 milyar dolardan fazla parayı çaldığı iddia ediliyor. Ayrıca, Wang’ın kötü amaçlı yazılımını MaskVPN ve DewVPN gibi VPN programları ve lisanslı yazılımların korsan sürümleri de dahil olmak üzere diğer program dosyalarıyla birlikte paketleyerek dünya çapında 19 milyondan fazla IP adresine virüs bulaştırdığı belirtiliyor.

FBI Direktörü Christopher Wray, botnet’in eşi benzeri görülmemiş büyüklüğünü vurgulayarak, onu “muhtemelen dünyanın gelmiş geçmiş en büyük botnet’i” olarak nitelendirdi.

ABD Adalet Bakanlığı’na göre, Wang, banka dolandırıcılığı yapma, bilgisayar dolandırıcılığı ve kara para aklamak için komplo kurma suçlamalarıyla yargılanıyor. Tüm suçlamalardan hüküm giymesi halinde 65 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

kaynak : beyazguvercin9 , cumhuriyet.com.tr

Yayınlama tarihi : 31 mayıs 2024 , Güncelleme tarihi : 1 haziran 2024, 10:38pm (UTC+3)