Balıkesir’den karnında ağrı ve şişlik şikayetleriyle İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümüne yönlendirilen ve yapılan tetkikler sonucunda yaklaşık 10 kilo ve 38 santimetrelik dev tümör tespit edilen hasta, gerçekleştirilen başarılı ameliyatla sağlığına kavuştu.

Balıkesir’de yaşayan 64 yaşındaki H.G., karnında ağrı ve şişlik şikayetiyle bir hastaneye başvurdu.

Yapılan tetkikler sonucunda yaşlı kadının mide kanaması geçirdiği belirtildi. İleri tedavi için İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildiğinde ise büyük bir şok yaşadı. Burada yapılan tomografi sonucunda H.G.’nin karnının en alt bölümünden kalbin altına kadar uzanan yaklaşık 10 kilogram ağırlığında, 38 santim boyunda ve 26 santim eninde tümör olduğu teşhisi konuldu.

Dev tümör, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Osman Nuri Dilek ve ekibi tarafından başarılı bir operasyonla çıkartıldı.

“Hasta bize geldiğinde, halsizlik, yorgunluk ve kansızlık belirtileri gösteriyordu.”

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, yapılan ameliyata ilişkin bilgiler verirken şunları söyledi: “Hastamız, karnında ağrı ve şişlik şikayetiyle Balıkesir’den bize başvurdu. Mide kanaması nedeniyle önce orada tetkik edildi ve ileri tedavi için bize yönlendirildi. Hasta bize geldiğinde halsiz, yorgun ve kansız bir durumdaydı. Hemen tomografisini çektirdik ve karnında ele gelen bir kitle tespit ettik.

Bu kitle, pelviste dediğimiz, yani karnın en alt bölümünden kalbin altına kadar uzanan yaklaşık 38×29 santimetre boyutlarında çok büyük bir tümördü. Kötü huylu bir tümör olabileceğini düşünerek ameliyat için gerekli hazırlıkları yaptık. Hastayı birkaç gün içinde ameliyat için hazır hale getirip operasyonu gerçekleştirdik.”

“ÇOK NADİR GÖRECEĞİMİZ BİR VAKA”

Tıp literatüründe nadir rastlanan bir vakayı vurgulayan Prof. Dr. Dilek, şunları belirtti:

“Zorlu bir ameliyat geçirdik. Kan teminlerimizle hazırlandık ameliyata. Başlangıçta mideden kaynaklandığını düşünmüştük ama gerçekten inanmak güçtü. Çünkü mideden böylesine büyük bir tümörün gelişmesi nadir görülen bir durumdur.”

“KİTLE DİYAFRAGMAYA YAPIŞMIŞTI, MİDENİN TAMAMINI ALDIK”

Kitlenin çok büyük olması nedeniyle karında geniş bir kesik yapıldığını ve kitlenin dalakla birlikte çıkarıldığını belirten Dilek, şunları dile getirdi: “Kitle, dalakla iç içe geçmişti ve diyafragma ile birlikte çıkarıldı. Midenin tamamını aldık. Bağırsaklar ile yemek borusu arasında yeni bir geçiş yolu oluşturarak ameliyatı tamamladık. Ameliyat yaklaşık 4 saat sürdü.”

Hastanın şu anki durumunun iyi olduğunu ve daha da iyileşeceğini umut ettiklerini belirten Dilek, hastanın 7 gün içinde taburcu olmasını beklediklerini ifade etti.

“Hastanın tedavisine patoloji sonuçları sayesinde başlanabilecek.”

Patoloji laboratuvarına götürülen kitlenin inceleme süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. İzzetiye Ebru Çakır şunları dile getirdi: “Laboratuvarımıza, 38x29x13 santimetre boyutlarında ve 10 kilogram ağırlığında bir kitle geldi. Patoloji sonuçları sayesinde hastamız tedavisine başlanabilecek. Ancak bu süreç patolojik inceleme için yaklaşık 3 hafta kadar sürebilir.

Cerrahi olarak çıkarılan tüm materyallerin mutlaka patolojik olarak incelenmesi gerekmektedir. Bu tür bir karın içi kitlesi, mide kaynaklı bir gastrointestinal stromal tümör (GIST) olabileceği gibi, dedifferansiye liposarkom gibi diğer mezenkimal tümörler de olabilir” şeklinde konuştu.

Kaynak : Cumhuriyet.com.tr

Görsel kaynağı : Cumhuriyet.com.tr

Yazar : Mahyar Ghaffarizadeh

Yayınlanma saati : 12:10pm (UTC+3)