Son dönemde çocuklarda sık görülen ve halk arasında beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirüs B19, özellikle hamileler ve organ nakli hastaları için ciddi bir risk oluşturuyor.

Son dönemlerde çocuklarda yaygın olarak görülen ve halk arasında beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirüs B19 vakalarında artış yaşanıyor. İKÇÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ‘Tokatlanmış yanak sendromu’ olarak da bilinen ve yaz aylarında artış gösteren Parvovirüs B19’un, çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu belirtti.

DHA’nın haberine göre, hastalık genellikle okul çağındaki çocuklarda görülüyor ve her 4 ila 7 yılda bir salgına neden oluyor. Prof. Dr. Şener, “Genelde çocuklarda 3 gün süren yüksek ateş, nadiren döküntüler, boğaz ağrısı, eklem ve kas ağrılarıyla başlıyor. Üçüncü günün sonunda tipik olarak yüzün tokatlanmış gibi kızarmasıyla kendini gösteriyor” dedi.

Hamileler ve Organ Nakli Olanlar Risk Grubunda

Parvovirüs B19’un, çocukluk çağı hastalıkları arasında ciddi bir tehdit oluşturmadığını belirten Prof. Dr. Şener, hastalığın hamileler ve organ nakli hastaları için risk oluşturduğunu ifade etti. “Hamileler için risk söz konusu çünkü anne karnındaki bebeğe olumsuz etkileri olabiliyor. Organ nakli ve kemik iliği nakli olan hastalarda ise hastalık ölümcül olabiliyor. Türkiye, Parvovirüs B19 enfeksiyonlarının sık görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor” dedi.

Birbirine Karıştırılabilir

Covid-19 döneminde virüsün dolaşımdan kaybolduğunu belirten Prof. Dr. Şener, beşinci hastalıkta mevsim değişimleri nedeniyle artış gözlendiğini söyledi. Prof. Dr. Şener, “Döküntülü çocukluk çağı hastalıkları birbirine benzediği için karıştırılabilir. Bu nedenle çocuk hekimi, enfeksiyon hastalıkları uzmanı tarafından görülmeleri gerekiyor” dedi.

Parvovirüs B19 Hastası Çocuklardan Uzak Durun

Prof. Dr. Şener, Parvovirüs B19 hastası çocukların bulaşıcılık periyodunun kısa sürdüğünü belirterek, “Hamilelerin ve kemik iliği nakli olmuş hastaların bu çocuklardan uzak durmalarını istiyoruz. Panik yapmadan izlemek, gözlemlemek ve diğer çocukluk çağı hastalıklarıyla karıştırmamak önemli” dedi.


Yazar : Berkecan Armağan Bakır

Kaynak : gazeteduvar.com.tr

Görselin Kaynağı : gazeteduvar.com.tr

Yayınlanma saati : 14.08

Instagram

Twitter