Kuşadası Belediyesi’nin “Müzeler Kenti” projesi kapsamında, ilçede yeni müzeler açılıyor. Belediye Başkanı Ömer Günel’in öncülüğünde yürütülen projeyle, Kuşadası’nda son dönemde önemli adımlar atıldı. Necati Korkmaz Mikrominyatür Sergi Alanı, Mineral ve Fosil Müzesi, Rosemary Anı Evi, Türk Kahvesi Evi ve Porselen Bebek Müzesi’nin ardından, yeni müzeler de açılacak.

Mevcut Müzeler:

  1. Necati Korkmaz Mikro Minyatür Sergi Alanı: Dünyanın en küçük Kur’an-ı Kerim’i, toplu iğne başına yapılmış satranç takımı, saç telinin üzerine yapılmış yürüyen cambaz gibi 42 mikrominyatür eseriyle dikkat çekiyor. 2019 yılında Tarihi Kentler Birliği tarafından “Sanat ve Edebiyat Müzeleri” kategorisinde ödül aldı.
  2. Mineral ve Fosil Müzesi: Mamut dişi fosili, taşlaşmış kalamar fosili gibi ilginç örneklerin yanı sıra, yakut, elmas, altın gibi kıymetli ve yarı kıymetli mineralleri sergiliyor. Tarihi Kentler Birliği tarafından “Doğa Tarihi Müzeleri” kategorisinde ödüle layık görüldü.
  3. Porselen Bebek Müzesi: 1800-1900 yılları arasında üretilen Alman ve Fransız porselen bebekler, Meral ve Öğül Orhan tarafından toplanan 290 parçalık koleksiyonla sergileniyor.
  4. Rosemary Anı Evi ve Türk Kahvesi Evi: Rosemary Baldwin’in kişisel eşyaları ve Haluk Perk Kahve Evi’nde Türk kahvesinin tarihine dair objelerle ziyaretçilerini karşılıyor.

Yeni Açılacak Müzeler:

  1. Deniz Ticaret Tarihi Müzesi: UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Güvercinada Kalesi’nde kurulacak olan müze, denizcilikle ilgili objeler, ticari eşyalar, balıkçılık aletleri, sikke, mühür ve biletlerden oluşan koleksiyonuyla dikkat çekiyor. Başkan Ömer Günel ile koleksiyoner Haluk Perk arasında imzalanan protokol sayesinde hayata geçirilecek.
  2. Sikke ve Arkeoloji Müzesi: Kent merkezindeki 400 yıllık Kervansaray’da yer alacak müze, koleksiyoncu Zeki Karaoğlu’nun arkeolojik eserleri ve sikkelerini sergileyecek. Başkan Ömer Günel ve Zeki Karaoğlu arasında yapılan iş birliği protokolü ile hazırlıkları sürdürülüyor.

Planlanan Müzeler:

  • Etnografya Müzesi: Yıldırım Caddesi’nde açılması planlanan müze, geleneksel yaşamı ve kültürü yansıtan eserlerle ziyaretçilere farklı bir deneyim sunacak.

Bu projelerle Kuşadası, sadece deniz ve doğa turizmiyle değil, aynı zamanda kültür turizmiyle de adından söz ettiriyor. Başkan Günel’in “Müzeler Kenti” vizyonu, Kuşadası’nı kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkaran bir destinasyon haline getiriyor.

Kaynak:Cumhuriyet Gazetesi

Yayınlanma Saati:6 PM